Karavanda köpeğiyle yaşıyor… Görme engelli öğretmen herkesi kendine hayran bırakıyor

“`html

Amasya’nın Yenilikçi Görme Engelli Öğretmeni: Oğuzhan Gürel

1987 yılında Amasya’da dünyaya gelen Oğuzhan Gürel, ilköğretim eğitimini tamamladıktan sonra 2000 yılında İstanbul’daki Büyükçekmece Lisesi‘nde yatılı olarak eğitim hayatına devam etti.

2010 yılında Gazi Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü Görme Engelliler Eğitimi Ana Bilim Dalı’ndan mezun olan Gürel, eğitim kariyerine birçok farklı okulda öğretmen olarak başlamıştır.

2015 yılından itibaren Üsküdar’daki Türkan Sabancı Görme Engelliler Okulu‘nda öğretmenlik yapmaya başlayan Gürel, okuluna ulaşımını kolaylaştırmak için 2 yıldan fazla süredir karavan yaşamını tercih ediyor.

Karavanda yaşamaya başladıktan sonra “Hülya” adını verdiği bir köpek sahiplenen Gürel, köpeğinin bakımıyla ilgilendikten sonra okula gidiyor.

Gürel, yaşadığı zorlu çocukluk döneminin kendisini bu mesleği seçmeye yönlendirdiğini ifade etti.

“EĞİTİMDE BENİ DESTEKLEYEN ÖĞRETMENLERİM OLDU”

Ortaokul döneminde görme engelli bir öğretmeninin evinde ziyaretini anlatarak, “Görmeyen birinin hayata nasıl tutunduğunu ve öğretmenlik yaptığını görmek, beni derinden etkiledi. Sevdiğim öğretmenlerim sayesinde bu mesleği tercih ettim. İlkokul öğretmenim Yusuf, bana insan sevgisi ile bilgiyi öğretmeyi başardı.” dedi.

Öğrencileriyle kaliteli zaman geçirmeyi seven Gürel, Milli Eğitim Bakanlığı müfredatını daha eğlenceli hale getirmek için drama oyunları oynadıklarını, şarkılar bestelediklerini ve hikayeler paylaştıklarını aktardı.

Öğrencilerine insani değerleri aşılamak için çaba gösterdiğini belirten Gürel, bakımını birlikte yaptıkları köpeğiyle yürüyüşe çıkmayı sık sık tercih ettiğini ifade etti.

Gürel ve köpeği

ÖĞRENCİLERLE MUTFAK ATÖLYESİ

Gürel, öğrencileriyle mutfakta vakit geçirmekten keyif aldığını belirterek, “Öğrencilerin mutfak becerilerini geliştirmeleri için beraber yemek yapıyoruz. Haftada iki kez uyguladığımız mutfak atölyemizde, her türlü meze ve tatlı yapıyoruz. Güvenlik önlemlerini alarak farklı tarifler deniyoruz.” diye konuştu.

Gürel, görme engelli çocuklara anne-baba olmanın zorluğunu belirtirken, 15 yıldır öğrencilere hem annelik hem babalık yaptığını vurguladı.

Anne-babalara çocuklarının potansiyeline güvenmeleri gerektiğinin altını çizen Gürel, “Kendi çocuklarını yaşıtlarıyla karşılaştırarak üzülmesinler.” dedi.

Görme engelli çocukların eğitimine erken başlamanın büyük önem taşıdığını vurgulayan Gürel, bu konuda ailelerin bilinçlendirilmesi gerektiğinin üzerinde durdu.

Gürel, “Biz okula 6 yaşında çocukları alabiliyoruz ama ailenin olumlu bir yaklaşımı ile bu çocukların potansiyelini erken yaşta değerlendirmek mümkündür.” ifadelerini kullandı.

Gürel eğitim sırasında
Gürel öğrencileriyle

KARAVANDA HAYAT

Karavanda yaşamayı keyifli bulan Gürel, işe olan yakınlığının kendisine büyük kolaylık sağladığını belirtti.

Gürel, “Sabahları köpeğimi gezdirmek, kahvaltı yapmak ve yalnızca 3 dakika içinde okula ulaşmak büyük bir kolaylık.” dedi.

Karavanda yaşamayı öğrenmenin, doğal kaynakları daha dikkatli kullanmayı öğrettiğini dile getiren Gürel, “Tek başıma hayat sürmek, birçok şeyin daha basit ve pratik olmasını sağlıyor.” şeklinde konuştu.

Gürel’in sosyal hayatı oldukça aktif; yaklaşık 2 yıldır kürek çekiyor. Kürek çekmeyi çok sevdiğini dile getiren Gürel, tiyatro ve müzik etkinliklerine katıldığını da ekledi.

Gürel etkinlikte

Gürel, Kadıköy’den Kartal’a yürüyüş yaptığını ve tandem bisiklet ile arkadaşlarıyla sürüş yaptığını belirtti. Ayrıca, müzik yeteneğini geliştirmek için klarnet ve piyano çaldığını da ifade etti.

TAKDİR EDİLECEK BAŞARILAR

Kürek antrenörü Denizhan Aydın, Gürel’in başarılı bir eğitim süreci geçirdiğini dile getirdi. Gürel’in azmi ve disiplini, birçok sporcuyu örnek alması gereken bir tutum oluşturuyor.

Aydın, “Oğuzhan’ın yetenekleri son derece yüksek. Kürek sporu, görme engelliler için oldukça zorludur, ama Oğuzhan buna mükemmel bir şekilde uyum sağladı.” şeklinde konuştu.

“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir