“Kolesterol düşürücü tedavide kişiselleştirilmiş yaklaşım dönemi başladı”
Kolesterol Düşürücü Tedavide Kişiselleştirilmiş Yaklaşım Önemli!
Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özlem Esen, kolesterol tedavisinde kişiselleştirilmiş yaklaşımın önemine vurgu yaparak, kolesterol düşürücü ilaçların damar sertliğine bağlı olayları yüzde 25 oranında azalttığını belirtti. Kolesterol yüksekliği özellikle kalp krizi, inme ve ani ölüm riskini artırabilir. Bu nedenle, kolesterol değerlerinin düzenli olarak kontrol edilmesi ve tedavi planlamasının bireysel risklere göre yapılması gerekmektedir.
Herkesin Kolesterol ve Kalp-Damar Riski Farklıdır!
Prof. Dr. Esen, herkes için aynı tedavinin uygulanmasının artık geçerli olmadığını vurgulayarak, bireylerin sosyal hayatları ve psikososyal durumlarının da kolesterol risklerini etkilediğini belirtti. İlaç tedavisinin yanı sıra sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve stres yönetiminin de önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Esen, her bireyin kalp-damar riski ve kolesterol seviyesinin farklı olduğunu vurguladı.
“Kolesterol Yüksekliği Her Yaşta Görülebilir!”
Prof. Dr. Esen, toplumda kolesterolle ilgili yanlış bilinen bazı konulara da değinerek, kolesterol yüksekliğinin sadece yaşlılarda görüldüğü yanılgısını düzeltti. Beslenmenin toplam kolesterol seviyesine katkısının sadece yüzde 15-20 olduğunu belirten Prof. Dr. Esen, kolesterol seviyelerinin düzenlenmesinin sigara, yüksek tansiyon gibi diğer etkenlerle de ilişkili olduğunu söyledi. Sağlık planlamasında bütüncül bir yaklaşımın önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Esen, kolesterol düşürücü ilaçların da doktor kontrolünde ve düzenli takip altında kullanılması gerektiğini ifade etti.
“Kalp Krizine Karşı Emniyet Kemeri: Kolesterol Düşürücü İlaçlar”
Prof. Dr. Esen, kolesterol düşürücü ilaçları ‘kalp krizine karşı emniyet kemeri’ olarak tanımlayarak, bu ilaçların kalp krizi riskini azalttığını ve yaşam kalitesini artırdığını belirtti. Ancak, ilaçların yan etkileri konusunda da dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Esen, bu ilaçların doktor kontrolünde kullanılması gerektiğini vurguladı. Her ilacın yan etkileri olabileceği gibi, kolesterol düşürücü ilaçların da kas ağrıları, karaciğer enzimlerinde yükselme gibi yan etkilere neden olabileceğine değindi.
2024’ün gözden kaçan 26 dizi ve filmi |